Online nieuwsbrieven


 < Terug naar overzicht

TOPICS

• 1 jaar actief!
• column nr. 2
• monumenten
CONTEXT nr. 8 | donderdag 22 december 2011
Voorwoord
De laatste Context van een bewogen en productief jaar. In deze Context kijken we terug op 1 jaar VNconstructeurs waarin we behoorlijk constructief vooruitgang geboekt hebben. Verder de 2e column van onze voorzitter Johan Galjaard waarin hij de maatschappelijke plicht van constructeurs benadrukt en een artikel over de constructieve monumenten die het afgelopen jaar via onze nieuwsbrief Context extra onder de aandacht gebracht zijn.

We wensen jullie allemaal hele prettige feestdagen en een goed begin voor het nieuwe jaar!

Mail deze nieuwsbrief vooral door aan uw collega's. Als zij zelf ook Context willen ontvangen, kunnen zij zich hiervoor aanmelden via onze website.
Bent u nog geen lid van VNconstructeurs? Meld u dan nu aan!

Wij wensen u veel leesplezier.
Bestuur VNconstructeursVNconstructeurs 1 jaar actief!
Onze vereniging is nu officieel 1 jaar actief en er is constructief vooruitgang geboekt!
Een van onze belangrijkste doelstellingen, hèt aanspreekpunt worden namens alle constructeurs in Nederland, begint nu echt vaste vormen aan te nemen. Bij alle ‘bouw’ calamiteiten die zich voordoen, wordt VNconstructeurs benaderd door de media en ook de Haagse beleidsmakers weten helemaal de weg naar VNconstructeurs. We lijken inmiddels een vast aanspreekpunt voor hen op het gebied van constructies te zijn. Onze invloed als constructeurs neemt toe en versterkt daarmee de positie van onze beroepsgroep.
Via onze website, de nieuwsbrieven Context en diverse pers- en opinieberichten, zorgen we dat iedereen weet wat de mening is van VNconstructeurs en de media hebben daar het afgelopen jaar veelvuldig en uitgebreid aandacht aan besteed. Verder zijn we steeds zichtbaar aanwezig op diverse congressen, bijeenkomsten en beurzen om ook binnen onze branche de vereniging stevig op de kaart te zetten.

Ook de afzonderlijke commissies, Vakmanschap stimuleren en Ondernemerschap versterken, hebben niet stil gezeten, maar zijn volop actief op hun eigen thema’s. Ze zijn in overleg met een groot aantal belangrijke instanties en partijen in de markt en werken constructief samen om zo op alle fronten en breed gedragen, de rol en de waarde van de constructeur in het bouwproces te bevorderen.

We hebben binnen 1 jaar een solide basis voor VNconstructeurs gebouwd maar we zijn er nog lang niet. Daar blijven we natuurlijk uw hulp voor nodig hebben. Word ook lid van VNconstructeurs en help ons om gezamenlijk onze missie en doelstellingen te realiseren.

Lees meer over de afzonderlijke commissies;
commissie Versterken ondernemerschap
commissie Vakmanschap stimulerenConstructeur heeft maatschappelijke plicht.
Is samenwerking tussen markt, overheid en onderwijs een kans of een bedreiging? Die vraag stond begin deze maand centraal tijdens het afscheidssymposium van de decaan van de Delftse faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen (CiTG). Zoals meestal bij dit soort vragen is het antwoord: beide.
Samenwerking is bijna per definitie goed. En natuurlijk kan de kruisbestuiving tussen markt en onderwijs voor beide profijtelijk zijn. Toch ligt ook een bedreiging op de loer. Daarvan kan vooral sprake zijn als de betrokkenheid van het bedrijfsleven voor de overheid een alibi is om zich terug te trekken.

Als we als samenleving goed opgeleide ingenieurs willen, hebben markt, overheid en onderwijs daarin een rol: de overheid als hoofdfinancier, de markt als cofinancier en vraagaanjager, en het onderwijs als opleider. Van studenten verwachten we dat ze zich met de aan hen beschikbaar gestelde kennis en middelen zo goed mogelijk ontwikkelen. Dat alles kost geld, veel geld.

lees meerConstructieve monumenten.
Is het u opgevallen dat bovenin elke Context een afbeelding getoond wordt van een monument welke van constructieve en bouwkundige betekenis is?
Bovenin elke Context zat het afgelopen jaar een bijzondere foto van een belangwekkend monument binnen ons vakgebied waar je op kunt klikken voor meer informatie.
Er zijn in Nederland behoorlijk wat monumenten en wij wilden een selectie daarvan extra onder de aandacht brengen. We zijn gestart met de locatie van onze eerste ledenvergadering, de Van Nelle Fabriek te Rotterdam. Daarna volgden sanatorium Zonnestraal te Hilversum, het glaspaleis Schunck in Heerlen, Radio Kootwijk te Apeldoorn, de Baronie in Alphen aan den Rijn, het Groothandelsgebouw te Rotterdam en pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Het monument in deze laatste Context van het jaar, is de fraaie hefbrug in Waddinxveen die nog steeds operationeel is.
Via de website van OpenMonumentendag kunt u over alle monumenten van Nederland meer informatie krijgen.

Voor 2012 zullen we een nieuwe serie beelden starten.
Heeft u daar een idee voor? Laat het ons weten en mail ons!

VNconstructeurs, voor en door constructeurs!


Wave Walk ontwerp.
St. Petersburg
Florida in de USA heeft een internationale ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor een nieuw ontwerp van de pier. Het ontwerp van het Deense architectenbureau BIG Architects is een van de drie inzendingen op de shortlist van deze wedstrijd.
Een glooiend pad leidt naar een indrukwekkende gekrulde golf in de Tampa baai waarin tal van publieke functies gehuisvest zullen worden. Welke constructeur zou niet dit spectaculaire oriëntatiepunt willen uitrekenen?
designboomTED Talks.
Op TED Talks staat een video met een interessant idee van Michael Pawlyn over hoe wij van de natuur kunnen leren. Door dingen te maken en doen zoals de natuur dat doet, kunnen we extreem besparen op hulpbronnen- en energieverbruik. Een flinke stap vooruit in de duurzame revolutie.
TED is een non-profit organisatie waar briljante ideeën gratis verspreid kunnen worden. Het begon allemaal met een conferentie waar 3 werelden samengebracht werden; Technologie, Entertainment en Ontwerp. Inmiddels is er o.a. een website waar meer dan 900 Talks met verrassende ideeën te zien zijn.
TED Talks: Michael PawlynDiscussieer mee: Linkedin.
We zijn het afgelopen jaar diverse discussies gestart op Linkedin waar we graag ook uw mening over horen. Via onze website zijn alle geplaatste stellingen na te lezen en heeft u direct mogelijkheid om ook uw mening te laten horen.
Discussieer mee op Linkedin via de button op onze website!
De resultaten van discussies zullen door de webredactie worden samengevat in de nieuwsbrieven vanaf januari 2012.
Oproepen.
Wilt u deelnemen aan de redactie van Context en/of de website?
Mail naar de redactie.

Heeft u opmerkingen, suggesties of problemen met deze nieuwsbrief of met onze website? Laat het ons weten! Mail naar het secretariaat.

Nog niet aangemeld voor Context? Meld u dan nu aan! Nieuwsbrief