Online nieuwsbrieven


 < Terug naar overzicht

TOPICS

• IABSE succesvol verlopen
• verschilmakers constructieve veiligheid
• milieuvriendelijk cement
CONTEXT nr 6-2013 | donderdag 16 mei 2013
Voorwoord
In deze alweer 6e Context van dit jaar natuurlijk een terugblik op de succesvolle IABSE Spring Conference Rotterdam. Verder zijn de resultaten bekend van het onderzoek van het Platform Constructieve Veiligheid naar de verschilmakers voor constructieve veiligheid en was de commissie vakmanschap van VNconstructeurs in het kader van hun thema duurzaamheid op het avondcollege van de Betonvereniging over ‘Duurzaam construeren met milieuvriendelijke cementen’.

Wij wensen jullie weer veel leesplezier!IABSE succesvol verlopen
Met zeker 265 presentaties van hoge kwaliteit en ruim 560 delegaties vanuit 50 landen is de IABSE Spring Conference 2013 in Rotterdam zeer succesvol verlopen. Voor alle deelnemers en sponsors was het een perfecte gelegenheid om kennis over infrastructuren te verzamelen, te delen en te bediscussiëren.
Rotterdam stond van 6 tot en met 8 mei helemaal in het teken van het in goede conditie houden van de infrastructuren. Tijdens 4 parallelsessies verspreid over 3 dagen werden honderden interessante presentaties gegeven over het ontwerp, het onderhoud en de renovatie van infrastructuren wereldwijd.
Daarnaast gaven diverse toonaangevende internationale experts op het gebied van infrastructuren zoals Prof. Vrouwenvelder (TNO), Andrew Herrmann (voorzitter Amerikaanse Society of Civil Engineers) en Prof. Chen (Tongii University China) hun visie.
Centrale boodschap tijdens de gehele conferentie was dat levenscyclusdenken, betrouwbare risicoanalyse, verbeterde inspectiemethoden en niet te vergeten het investeringsklimaat qua belang steeds verder toenemen bij het ontwerp en onderhoud van infrastructuur. Blijf investeren en denk aan de toekomst! Een bijzonder interessante en succesvolle conferentie georganiseerd door de Nederlandse en Belgische IABSE groepen.
IABSE Spring Conference RotterdamVerschilmakers constructieve veiligheid
Goede samenwerking en communicatie een voorwaarde voor constructieve veiligheid.
De TU Delft heeft in samenwerking met het Platform Constructieve Veiligheid een onderzoek uitgevoerd naar factoren die van grote invloed zijn op de borging van constructieve veiligheid in hedendaagse bouwprojecten. De drie factoren samenwerking en communicatie, risicomanagement en controle blijken een goede indicator, waarbij de eerste factor het belangrijkst is. Als deze drie factoren positief worden beoordeeld krijgt ook de constructieve veiligheid van het bouwproject gemiddeld een hoog cijfer; als deze factoren neutraal of negatief worden beoordeeld krijgt de constructieve veiligheid van het bouwproject gemiddeld nog maar een krappe voldoende.

Het onderzoek naar verschilmakers in constructieve veiligheid is uitgevoerd door middel van een enquête die, onder andere via de websites van Bouwend Nederland, VNconstructeurs, NLingenieurs en het Platform, is verspreid. In totaal hebben 226 personen, allen met ruime ervaring in de bouwsector, de enquête ingevuld. Ze konden daarbij, op basis van eigen projectervaringen met goede en minder goed verlopen projecten, een waardering geven aan benoemde organisatorische en persoonlijke factoren.
Naast de drie genoemde factoren komen ook de factoren verantwoordelijkheidsverdeling, veiligheidscultuur en kennisinfrastructuur naar voren als verschilmakers. Wat verder opvalt, is dat het vooral factoren betreffende de projectorganisatie zijn die het verschil maken, meer dan bedrijfsgebonden factoren of persoonlijke factoren,

De onderzoeksresultaten zullen door het Platform Constructieve Veiligheid in de verdere programmering gebruikt worden. Onder andere zal aandacht worden gegeven aan best practices van samenwerkingsvormen in de bouw en van risicomanagement inclusief daarbij behorende controle.
onderzoeksrapport invloedrijke factoren in het bouwprocesDuurzaam construeren met milieuvriendelijke cementen
De commissie Vakmanschap van VNconstructeurs richt zich dit jaar speciaal op duurzaamheid in het constructeursvak. Natuurlijk waren zij aanwezig bij het avondcollege ‘Duurzaam construeren met milieuvriendelijke cementen’ georganiseerd door de Betonvereniging in samenwerking met Cement&BetonCentrum.
“Naast de ontwikkelingen in materiaal en productieprocessen kunnen we als constructie adviseurs meer aandacht besteden aan de betonsamenstelling, de dimensies, de wapening, hergebruikmogelijkheden en de recycling en zo met elkaar werken aan een duurzame toekomst, waarin we gebruik blijven maken van de vele voordelen van betonconstructies.”, aldus Frans van Herwijnen, commissie Vakmanschap VNconstructeurs.
Het college vond plaats in de nieuwe huisvesting van IMd Raadgevend ingenieurs te Rotterdam: een prachtig voorbeeld van duurzaam hergebruik van een oude industrieloods. Daar stond een avond lang de ontwikkeling van duurzaam beton en cement centraal. Beton is een van de belangrijkste bouwmaterialen in de wereld waarbij cement als bindmiddel wordt toegepast. De Nederlandse cementindustrie is nu al wereldwijd koploper in het terugbrengen van de CO² emissie door het ontwikkelen van ‘milieuvriendelijke’ cementen en er wordt nog meer onderzoek gedaan naar nieuwe ‘milieuvriendelijke’ cementsoorten waarbij ook het productieproces van cement steeds verder verbeterd wordt om de CO² uitstoot nog verder te verlagen.
Lees volledig artikel.Word ook lid van VNconstructeurs en help ons om gezamenlijk de missies en doelstellingen van de vereniging te realiseren.

Mail deze nieuwsbrief ook vooral door aan uw collega's. Als zij zelf ook Context willen ontvangen, kunnen zij zich hiervoor aanmelden via onze website.30% minder materiaal in hoogbouwproject
Bij de bouw van de nieuwe D2 Tower in de wijk La Défence in Parijs wordt zeker 30% minder materiaal gebruikt door het toepassen van een constructieve oplossing met hogesterktestaal.
Het gebouw met een beeldbepalend exoskelet wordt straks 171 meter hoog met 37 verdiepingen. Door het toepassen van o.a. hogesterktestaal wordt slechts 4.100 ton aan constructiestaal gebruikt voor het diagrid van de D2 Tower.13 juni ALV VNconstructeurs
Op donderdag 13 juni voorafgaand aan de Constructeursdag 2013 zal de Algemene Ledenvergadering van VNconstructeurs plaatsvinden in het Maasgebouw direct gelegen naast De Kuip in Rotterdam. Leden en aspirant leden zijn hierbij van harte uitgenodigd.
De ledenvergadering start om 10.30 uur en duurt tot 12.00 uur zodat iedereen in de gelegenheid gesteld wordt ook de Constructeursdag 2013 bij te wonen welke vanaf 12.00 uur plaatsvindt in de Kuip te Rotterdam. De ledenvergadering van VNconstructeurs is gratis, echter aanmelden via onze website is gewenst. Leden ontvangen binnenkort ook een persoonlijke uitnodiging.
Klik hier voor meer informatie en aanmelding.Dag van de Bouw
Op zaterdag 1 juni tijdens de 8e editie van Dag van de Bouw stellen leden van Bouwend Nederland kleine en grote bouw- en infraprojecten open voor het publiek.
Dit jaar is het thema “Het nieuwe bouwen” en iedereen kan gratis een kijkje nemen bij o.a. kleinschalige woningbouwprojecten, grootschalige zorggebouwen, imposante wegenprojecten en nieuwe openbaar vervoer trajecten. Bouwend Nederland laat zien tot welke hoogstandjes zij in staat zijn.
Dag van de bouw

Links