Online nieuwsbrieven


 < Terug naar overzicht

TOPICS

• Constructeurs-Café
• Tijdelijke constructies
• Private kwaliteitsborging
• Super snelle bouw
Context nr 7-2014 | donderdag 10 juli 2014
Voorwoord
In deze laatste Context voor de vakantie allereerst een verslag van de inspirerende aftrap van het Constructeurs-Café. Vervolgens een artikel over een onderwerp van de commissie Bouwproces; tijdelijke constructies waar we pleiten voor stabiele afspraken. Verder natuurlijk aandacht voor het wetsvoorstel van Minister Blok over de private kwaliteitsborging waar we jullie allen oproepen commentaar te geven en we sluiten af met een super snel bouwproject met Nederlandse inbreng op Braziliaanse bodem.

Wij wensen jullie weer veel leesplezier en een fijne vakantie!Inspirerende aftrap Constructeurs-Café
Afgelopen maandag werd het eerste Constructeurs-Café gehouden in Uden. Een inspirerende aftrap van een serie businessmeetings georganiseerd door de commissie Ondernemerschap.
Als constructeur ben je veelal ook ondernemer. Naast het ingenieuze ontwerp- en rekenwerk zijn er tal van zaken op commercieel en bedrijfsmatig gebied waar we ook aandacht aan moeten besteden maar waar we meestal niet in zijn opgeleid. Verdienmodellen en prijsvorming, marketing en sales, businessplan en personeelsbeleid zijn zo maar even een greep uit onderwerpen die alles te maken hebben met ondernemerschap. Juist om die aspecten met elkaar te bespreken en te leren van ondernemers uit heel andere vakgebieden en van elkaar, organiseert de commissie nu meerdere malen per jaar het Constructeurs-Café. Lees meerStabiele afspraken over tijdelijke constructies.
Het komt helaas nog te vaak voor, ongelukken met tijdelijke constructies. We hebben de mond vol van constructieve veiligheid maar lijken ons te concentreren op de ontwerp- en gebruikersfase van bouwprojecten terwijl er juist ook in de bouwfase aandachtig met constructieve veiligheid omgesprongen moet worden.
Meestal wordt de verantwoordelijkheid en de uitwerking van tijdelijke constructies bij de aannemer ondergebracht waarbij we ons moeten afvragen of de kennis en expertise van de hoofdconstructeur daarbij niet onontbeerlijk is. Hebben we daar ook niet onze verantwoordelijkheid te nemen? Lees meerPrivate kwaliteitsborging: geef commentaar!
Eind juni is de consultatieversie van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen gepubliceerd. Tot 15 september 2014 wordt eenieder uitgenodigd om op het voorstel te reageren. Het wetsvoorstel wordt dan op basis van de reacties nog aangepast en zal vervolgens na voorlegging aan de Ministerraad en met het advies naar de Raad van State rond de jaarwisseling aan de Tweede Kamer worden toegezonden.
Het wetsvoorstel omvat het kader voor het nieuwe stelsel waarmee een verbetering van de kwaliteitsborging in de bouw alsmede voor de positie voor de consument geregeld moet worden. De verdere invulling van de wet, zoals de grenzen van de risicoklassen en de eisen die aan kwaliteitsborgingsinstrumenten worden gesteld, worden in lagere wetgeving uitgewerkt. Lees meerSuper snelle bouw vliegveld in Brazilië
Het huidige WK heeft Brazilië niet alleen nieuwe stadions opgeleverd, maar ook de infrastructuur heeft een enorme boost gekregen. In 2012 is een start gemaakt met het privatiseren van een 3-tal grote vliegvelden. Mede door Nederlandse inbreng stapten 3 weken geleden de spelers van o.a. Portugal en Ivoorkust uit het vliegtuig in de nieuwe Terminal van de internationale luchthaven van Campinas nabij Sao Paulo.
In maart 2012 kreeg Royal HaskoningDHV-dochter NACO de volgende opdracht van Aeroportos Brasil Viracopos S.A.: Ontwerp op het bestaande vliegveld Viracopos een complete luchthaven voor 14 MAP (Million Anual Passengers) die op 12 juni 2014 operationeel is.... Lees meerStalen curve Ontwerp van het jaar
Het Heydar Aliyev Center in Baku, Azerbeidzjan heeft de prijs voor Ontwerp van het Jaar van het Londense Design Museum gewonnen. Het ontwerp van Zaha Hadid Architects voor dit culturele centrum bestaat uit een landschap van diverse vloeiende curves wat door een jurylid werd omschreven als bedwelmend mooi. Het gebouw bevat een betonnen kern met kolommen en liggers van staal. Voor de vloeiende lijnen is een space-framesysteem gebruikt dat licht uitgevoerd kon worden. Werner Sobek tekende voor de engineering.
DesignboomPromotie Karel Terwel
Karel Terwel is op 11 juni aan de TU Delft gepromoveerd met zijn onderzoek naar constructieve veiligheid. Zijn onderzoek toont ondermeer aan dat 90% van de schadegevallen in de bouw wordt veroorzaakt door menselijke fouten in ontwerp, uitvoering en gebruik. Na de instorting in Maastricht werden diverse initiatieven gestart en maatregelen ingevoerd om de constructieve veiligheid te verbeteren. ‘De huidige maatregelen op het gebied van bouwmanagement zijn in de normen echter weinig concreet gedefinieerd en organisatorische factoren krijgen vrijwel geen aandacht’, zegt wetenschapper Karel Terwel. Lees meerLinks