door Paul Rijpstra voorzitter VNconstructeurs
Zaterdag 10 augustus vond in Spaarnwoude de 25-ste editie plaats van Dance Valley. Circa 25.000 bezoekers konden via acht podia genieten van heerlijke dance-muziek. Het Parool berichtte dat er die dag een ‘straf windje’ stond waardoor één van de podia tijdelijk dicht moest. Maar dit mocht de pret niet drukken.
Ongeveer 30 kilometer naar het noorden zagen duizenden toeschouwers hoe Amy Pieters Europees kampioen werd bij het vrouwenwielrennen. Ondanks de harde wind was het een mooie en boeiende wedstrijd met een sprint als sluitstuk en winst voor Amy Pieters.
Dan kijk je toch raar op als je daarna leest dat een deel van het dak van de AZ-voetbalstadion naar beneden is gekomen. Waaide het dan zo hard? Gelukkig zijn er geen gewonden of slachtoffers gevallen.
Je hoeft niet lang te wachten totdat de eerste duidingen over hetgeen gebeurd is, binnenkomen. Ynso Suurenbroek bijt het spits af met de mededeling dat de constructie bij de bouw niet voldeed aan de eisen van het bouwbesluit en de brandveiligheid. Het rapport met deze bevindingen is in 2006 terzijde geschoven. Rob Nijsse geeft in het achtuurjournaal aan dat het een samenloop van omstandigheden is geweest, namelijk een extreme windvlaag met de slechte bouw en de ranke constructie van het dak.
Een constructie kan instorten als er aan één van de volgende twee voorwaarden wordt voldaan. De constructie is zwakker dan de (ontwerp) belasting of de (optredende) belasting is groter dan de sterkte van de constructie. Dit klinkt hetzelfde, maar is het niet. Suurenbroek geeft aan dat de sterkte van de constructie waarschijnlijk onvoldoende is geweest. De sterkte voldeed niet aan de regelgeving met betrekking tot de aan te houden belastingen. Nijsse geeft aan dat de hogere belasting wel eens de oorzaak kan zijn geweest. Vreemd is echter wel dat het dak de afgelopen 14 jaar naar behoren heeft gefunctioneerd.
Ik pleit om in deze zaak te kijken of de ontwerp windbelastingen, met medeneming van de later geplaatste PV-cellen, nog correct zijn. We hebben tenslotte te maken met verandering van het klimaat, met onder andere zwaardere winden. Verder pleit ik om de staat van het onderhoud te onderzoeken. Een constructie moet tijdens zijn gehele levensduur minimaal de ontwerpsterkte behouden. Dit kan met reguliere inspecties vastgesteld worden. Bij voorkeur wordt dit als verplichting vastgelegd als een APK keuring van de constructie. Hier pleit VNconstructeurs al jaren voor.
Mijn mening is dat dit soort instortingen niet mogen plaatsvinden. De veiligheid van de constructie moet op één staan. Het dak mag er alleen af gaan bij een knalfeest!
Paul Rijpstra,
Voorzitter VNconstructeurs
Deze column is op 13 augustus 2019 gepubliceerd in Cobouw.
Bekijk hier de column in Cobouw.