Interview met Dirk Rinze Visser

Keynote-spreker Dag van de Constructeur

Dirk Rinze Visser neemt in zijn keynote het publiek mee naar de samenwerking op bouwplaatsen en in ontwerpteams in andere landen in de wereld. Hoe gaat men daar te werk? Wat zijn de verschillen met Nederland? 

Van elkaar leren 

“Ik wil daarmee niet aangeven of het elders in de wereld beter of slechter is geregeld”, zegt Visser. “Maar wel wat we misschien van elkaar kunnen leren. Neem nou Haïti. Ik heb daar na de verwoestende aardbeving van 2010 meegewerkt aan het aardbevingsbestendig ontwerpen van een schoolgebouw. Daar stonden twintig mensen rondom een te wapenen betonbalk. Dan frons je in eerste instantie je wenkbrauwen. Maar deze wijze van werken hoeft niet slechter te zijn. In Haïti is samenwerking meer gestoeld op manpower dan op nadenken. Ter plekke worden zaken aangepakt, hier gebeurt het meer van achter de tekentafel.” 

Keynote spreker Ir. Dirk Rinze Visser MSc CEng RO is partner, Europe Structures Lead en Rotterdam Office Director bij Buro Happold. Buro Happold is een multidisciplinair ingenieursbureau met meer dan dertig kantoren wereldwijd en met bijna 2.500 medewerkers. Daarnaast is Visser docent aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Razendsnel

Een tweede voorbeeld dat Visser aanhaalt, is China. “In Wuhan werd binnen tien dagen een ziekenhuis gebouwd in de strijd tegen het coronavirus. Ruim honderd graafmachines en bulldozers, tweehonderd medewerkers en heel veel prefab producten zorgden in no-time voor een ziekenhuis met duizend bedden. Dat kunnen we ons hier niet voorstellen. Ik heb daar zelf meegemaakt dat al staal werd besteld terwijl wij nog in de ontwerpfase zaten. Daar moet alles razendsnel. Dertig bouwkranen op een bouwplaats komen niet in elkaars vaarwater. Het is een geoliede machine. In Nederland zou de bouwplaats direct stilgelegd worden in verband met de veiligheid.” 

Hiërarchie

Samenwerking in het Midden-Oosten gaat er weer heel anders aan toe. Volgens Visser is het zogenoemde ‘beslisapparaat’ daar gebaseerd op hiërarchie. “De hoogste persoon op de ladder beslist. Als hij een andere keuze maakt dan eerder genomen beslissingen door functionarissen die lager in rang zijn, wordt dit niet tegengesproken. Sterker nog, de persoon lager in rang weet zich dan niets meer te herinneren van zijn beslissing. Wordt deze beslissing weer overruled door een nog hogere functionaris, dan begint het hele riedeltje weer van voren af aan.” 

Verantwoordelijkheid voelen

In Nederland hebben we het zo slecht nog niet, vindt Visser. “Alleen door de versnippering die is ontstaan in het bouwproces moeten we wel oppassen dat we niet richting de afgrond lopen. Daarom is het ook goed dat samenwerking een van de thema’s van de Dag van de Constructeur is. Samen moeten we ons verantwoordelijk blijven voelen voor een gebouw. 

Waardering

Waar Dirk Rinze Visser nog graag een lans voor wil breken, is de publieke waardering voor de constructeur. Als een hartchirurg het leven redt van één persoon, krijgt hij bij wijze van spreken een staande ovatie. Constructeurs ontwerpen gebouwen waar honderden of soms zelfs duizenden mensen werken of wonen. Dat die veilig zijn, vinden we de normaalste zaak van de wereld. Toen ik in Haïti was na de aardbeving, noemden ze mij als constructeur een dokter die de gebouwen geneest. Daar spreekt een hele andere waardering uit.” 

De Keynote van Dirk Rinze Visser vindt van 13.05 tot 13.35 uur plaats in de plenaire zaal.

Meld je aan

De Dag van de Constructeur, op 1 juni in Kamerik, is een initiatief van VNconstructeurs. Powered by KPE Groep en het Hoger Technisch Instituut. Het is een uitgelezen kans om veel inspiratie en informatie op te doen, gelijkgestemden te ontmoeten en jezelf weer helemaal bij te laten praten in je vakgebied. Voor het aanmelden en alle praktische informatie, ga naar dedagvandeconstructeur.nl.

Deel deze pagina

Meer weten over dit onderwerp?

Scroll naar boven