Introductie op de EC2 beton: herziening is hoognodig

De bouwwereld is constant in beweging, bouwen met betonconstructies in de huidige tijd vergt andere kennis en benodigdheden dan tien, of zelfs vijf jaar geleden. “Hoog tijd dat de leidende normen en wetten op de schop gaan,” is het oordeel van Gerrie Dieteren, lid van de Nationale Spiegelcommissie voor de Eurocode 2 en Senior Scientific Specialist bij TNO. Samen met Mark Verbaten was hij gastpreker bij de derde bijeenkomst over de Eurocode 2 van VNconstructeurs.

Dinsdag 28 januari verzamelden ruim 50 deelnemers zich in de Next-building in Delft voor de bijeenkomst over de belangrijkste veranderingen van EC 2: beton en alternatieve wapening. Dieteren kon vanuit zijn ervaring in de spiegelcommissie ingaan op de algemene wijzigingen van de hoofdnormen. “Dit zijn de normen waar constructeurs iedere dag mee werken,” vertelt hij. ”De deelnemers hadden hier ook veel vragen over.”  Punten die aan bod kwamen waren onder andere de gewijzigde beschouwing van de referentieleeftijd voor de druksterkte, dwarskracht- en ponsweerstand van betonconstructies, de bepaling van de scheurwijdte en de bepaling de verankeringslengte van betonstaal. Een andere belangrijke wijziging is ook nog dat er geen aparte norm meer is voor het ontwerp van betonnen bruggen. “Dat is straks onderdeel van de algemene norm voor beton, wel met een aparte annex voor afwijkende eisen maar op hoofdlijnen is de aanpak gelijk,” licht Dieteren toe.

Mark Verbaten, van de werkgroep Beton en Alternatieve Wapening, nam het woord in het tweede deel van de bijeenkomst. In zijn presentatie ging Verbaten voornamelijk dieper in op de nieuwe materialen die zijn opgenomen in de vernieuwde Eurocode 2. Aan de hand van de vier verschillende annexen behandelde hij de theoretische achtergrond. Hierbij gaf Verbaten enkele praktijkvoorbeelden en toepassingsmogelijkheden. “Alternatieve wapening met staalvezel, RVS, versterken met CFRP en nieuwe constructies met FRP zijn in de huidige Eurocode helemaal niet opgenomen. Het betreft dus een flinke uitbreiding in mogelijkheden,” legt Verbaten uit.

Dat die uitbreiding hard nodig is, is volgens Dieteren evident: “We hebben nieuwe richtlijnen nodig die het mogelijk maken om met nieuwe technieken te werken. We hebben de afgelopen jaren grote stappen gezet op het gebied van duurzaamheid en emissie reductiegroen bij de bouw. Er zijn gewoon méér mogelijkheden dan in 2004, toen de oude Eurocode 2 werd geïmplementeerd. Zonder deze aanpassing kunnen we geen optimale constructies ontwerpen.”

De implementatie van de nieuwe Eurocode zal in fasen gaan. In september 2027 moeten alle nieuwe onderdelen gepubliceerd zijn, in maart 2028 wordt de oude versie ingetrokken. Vermoedelijk worden de nieuwe codes pas in januari 2029 van kracht via de nationale bouwregelgeving. “De nieuwe Eurocode is nog niet in beton gegoten,” benadrukt Dieteren. “Er kunnen nog veranderingen plaatsvinden als in de praktijk blijkt dat bepaalde wijzigingen niet werken. Maar de hoofdlijnen staan vast.” Hoe kunnen constructeurs zich het beste voorbereiden op deze veranderingen? “De bijeenkomst was een introductie, bedoeld om een kort overzicht van de veranderingen te geven,” concludeert Dieteren. Om meer diepgaande kennis te vergaren over de EC2 raad Verbaten op zijn beurt de EC2 cursus van de Betonvereniging aan.

VNconstructeurs organiseert ook bijeenkomsten over de introductie van de EC6 op 4 maart, metselwerk door Harrie Vekemans (Adviesbureau Vekemans). En de EC3, staal, op 1 april 2025. Hiervoor zijn nog plaatsen beschikbaar.

Deel deze pagina

Meer weten over dit onderwerp?

Scroll naar boven