Ingenieursbureau ABT was dinsdag 2 april de plek voor de afsluitende sessie in de reeks van VNconstructeurs over de vernieuwde Eurocodes. Ruim veertig constructeurs en bouwprofessionals kwamen in Velp samen om zich te verdiepen in de aangepaste regelgeving voor bouwen met staal (Eurocode 3) en de aanstaande nieuwe Eurocode voor glas (Eurocode 10). Experts Dirk Jan Peters en Erwin ten Brincke deelden hun kennis met de deelnemers. “Deze samenwerking met VNconstructeurs was nieuw voor ons beiden, maar het smaakt zeker naar meer,” aldus Peters. Ten Brincke, met een knipoog: “Omdat we allebei nog best wel jong zijn, zal dat nog wel vaker gaan voorkomen.”
Peters en Ten Brincke hebben beiden al geruime tijd ervaring als constructeur. Peters werkt al meer dan 30 jaar bij Haskoning DHV en de TU Delft. Eerst als constructeur voor gebouwen en later als constructeur van waterbouwkundige constructies. Daarnaast zit hij in de Nederlandse normcommissie TGB Staal en in verschillende Europese werkgroepen voor de Eurocode 3, staal. Zo heeft hij deelgenomen aan de projectgroep die de vernieuwde staalnorm EN 1993-5 heeft geschreven. Momenteel zit hij in de Reference Group om het proces te begeleiden.
Ook glasspecialist Ten Brincke heeft zijn steentje bijgedragen aan de Nederlandse bouwnormen. Naast zijn werk bij ABT en Quake maakt hij deel uit van de Nederlandse normcommissie voor Glas voor Bouwwerken. “Mijn collega’s bij de Nederlandse normcommissie hebben momenteel nauw contact met de Europese commissie. We zijn namelijk bezig met het creëren van een nieuwe Eurocode voor glas, de Eurocode 10.”
Een interactieve bijeenkomst
Tijdens de interactieve Eurocodebijeenkomst ging Peters voornamelijk in op drie onderwerpen: de algemene staalnorm en de daarin veranderde rekenregels, het ontwerpen met eindige elementberekeningen en het toepassen van staal in funderingen. “Het publiek bestond uit een gemêleerd gezelschap. Er waren deelnemers met een constructeurs- en ingenieursachtergrond, maar ook uit de aannemerij en van gemeentelijke instanties,” vertelt hij. “Vragen gingen voornamelijk over de technische inhoud van de nieuwe normen, bijvoorbeeld over de link tussen de productienormen en de rekennormen. Constructeurs en ingenieurs bekommeren zich over wat er in de praktijk met hun ontwerp gebeurt: kan het gebouwd worden zoals ik dat voor ogen heb?”
Ten Brincke: “Bij mij ging het vooral over robuustheid. Glas is natuurlijk een bros materiaal en er waren vragen over hoe je het nu veilig en robuust kunt maken in je ontwerp.” Verder vertelde hij ook over een aantal nieuwe toevoegingen, zoals voor explosiebelasting op een gevel. “Er zijn niet veel glasconstructeurs, dus ik heb eerst een inleiding gegeven over het construeren met glas. Daarna gaf ik aan de hand van voorbeelden aan hoe je de huidige en nieuwe normen kunt toepassen op glasconstructies en welke wijzigingen er zullen worden doorgevoerd.” Ook de nieuwe EC 10 kwam natuurlijk uitgebreid aan bod. “Glas heeft nog geen eigen Eurocode,” legt hij uit. “De enige regelgeving voor glas is vastgelegd in Nederlandse NEN 2608. Dat gaat binnenkort dus veranderen.”
Meer mogelijkheden
Volgens Ten Brincke gaat de EC 10 glas nog meer mogelijkheden bieden dan de Nederlandse norm: “Vooral op het gebied van glazen balken en glazen vinnen. Dat is in de huidige norm nog niet geregeld, dus dat is een mooi vooruitzicht.”
Ook Peters is blij met de veranderingen. “De Eurocodes zijn opgesteld in de jaren 90 en de laatste wijzigingen zijn in 2014 doorgevoerd. Er moet jaren aan onderzoek en vooruitgang worden verwerkt in de regelgeving.” De veranderingen in de EC3 zijn minder ingrijpend dan de creatie van een nieuwe Eurocode voor glas, toch zijn er aardig wat hoognodige veranderingen. “Zo zijn er nieuwe sterke staalsoorten ontwikkeld, boven de huidige limiet van S460. Deze soorten staan niet in de huidige EC3,” legt hij uit. “Ook het gebruik van computermodellen voor constructieve berekeningen is toegevoegd in de normen.”
De Eurocodebijeenkomsten van VNconstructeurs hebben het tipje van de sluier opgelicht. Wie meer wil weten kan alvast de eerste ‘groene’ versie van de Eurocode 3 inzien. “Deze is beschikbaar op de website van NEN, maar de Nederlandse bijlages zijn er nog niet,” informeert Peters. “De verwachting is dat de herziene NEN 2608 in het najaar van 2025 gereed gaat zijn,” vult Ten Brincke aan. Alle nieuwe Eurocodes moeten uiterlijk september 2027 worden gepubliceerd.


Deel deze pagina
Meer weten over dit onderwerp?
![]() | Rudi Roijakkers |