Nieuwe Standaardtaakbeschrijving is compact en flexibel

NLingenieurs en BNA hebben samen de vernieuwde bèta-versie van de Standaardtaakbeschrijving (Stb) gelanceerd. De nieuwe versie is geactualiseerd op het gebied van duurzaamheid, veiligheid en digitale samenwerkingen. De taken, thema’s en fasen zijn aangepast naar de huidige behoeften en normen. VNconstructeurs is op zoek naar de eerste ervaringen met de Stb 2025.

Bestuurslid Rudi Roijakkers is betrokken geweest bij het ontwikkelingsproces en VNconstructeurs is enthousiast over het resultaat. Het gestandaardiseerd formuleren van uitvragen door opdrachtgevers, zorgt ervoor communicatie in het ontwerp- en bouwproces effectief verloopt. De nieuwe Stb kan zo een belangrijke bijdrage leveren aan de borging van constructieve veiligheid.

Richtlijnen

De Standaardtaakbeschrijving helpt bij het specificeren van opdrachten aan ontwerp- en adviesbureaus in projecten voor woning- en utiliteitsbouw. De richtlijnen kunnen worden toegepast in verschillende categorieën, waaronder in de infrastructuur, duurzaamheid, stedelijke ontwikkeling, waterbouw en industrie.

De Stb 2025 sluit aan bij de Wet Kwaliteitsborging voor Bouwen (Wkb) en de BRL5019. Ook de oude VNC-Stb is meegenomen in de herziening.

Flexibele matrixvorm

De nieuwe Stb biedt veel meer mogelijkheden en flexibiliteit dan de STB 2014 dankzij de implementatie van een zogenaamde matrixvorm. Deze matrixvorm maakt het mogelijk om taken naar voren te halen of juist uit te stellen naar een volgende fase. Waar de Stb 2014 bestond uit 10 fasen, bestaat de Stb 2025 uit 5 hoofdfasen met 12 subfasen.

De fase ‘Prijs- en contractvorming’ is uit het overzicht gehaald en ondergebracht bij het thema ‘Ondersteuning opdrachtgeving’, waardoor de contracten eerder aanbod komen.

Meer thema’s, minder taken

De werkstructuur is meer gericht op de thema’s dan op fases, zoals in de Stb 2014. Bepaalde onderwerpen zijn toegenomen in belangrijkheid of zijn toegevoegd als nieuwe thema’s. De thema’s duurzaamheid, veiligheid, bouwfysica en akoestiek hebben nu een eigen categorie. Daarnaast staan de taaknaam en resultaatbeschrijving bij elkaar, waardoor er meer overzicht ontstaat.

Ondanks de toevoeging van nieuwe thema’s en taken is het totaal aantal taken verminderd van meer dan 1600 naar maar 762 stuks. In de Stb 2014 werden veel taken (met name projectmanagementtaken) in iedere fase opnieuw benoemd. In de nieuwe opzet komen deze taken maar één keer aan bod.

Samenwerken en evalueren

De veranderingen in de Standaardtaakbeschrijving zijn tot stand gekomen door een intensieve samenwerking tussen Koninklijke NLIngenieurs, BNA en verschillende consultants, bestaande uit architecten, ingenieurs en adviseurs met uiteenlopende specialisaties. De kerngroep Stb heeft aan de nieuwe versie gewerkt tussen 2022 tot december 2024 en 15 januari 2025 is de bèta-versie uitgebracht.  Koninklijke NLIngenieurs en BNA willen in de loop van het jaar evaluatiesessies organiseren om te na te gaan hoe alle nieuwe veranderingen werken in de praktijk.

VNconstructeurs zoekt praktijkvoorbeelden

Ook VNconstructeurs is benieuwd naar hoe de Stb 2025 zich in de praktijk vertaalt voor constructeurs. Wij ontvangen dan ook graag ervaringen en praktijkvoorbeelden van onze leden. Deze ervaringen kunnen worden gebruikt in de doorontwikkeling van de Standaardtaakomschrijving. Heb jij als constructeur een voorbeeld, positief of negatief, over het gebruik van de Stb 2025 bij een bouwproject voor VNconstructeurs? Dan kun je dit opsturen naar Bob Gieskens, via ln.sruetcurtsnocnvobfsctd-191789@ruetcerid.

Meer informatie

In het document ‘Toelichting Standaardtaakbeschrijving’ worden alle belangrijke veranderingen stap voor stap uitgelegd.

De volledige Standaardtaakbeschrijving 2025 is te downloaden op de website van Koninklijke NLIngenieurs.

Deel deze pagina

Meer weten over dit onderwerp?

Scroll naar boven