De vereiste sterkte van een bouwconstructie mag volgens NEN-EN 1990 met berekeningen of met proeven worden aangetoond, of met een combinatie van beide. Dit is ook van toepassing op de beoordeling van breedplaatvloeren. In dit artikel wordt ingegaan op het proefbelasten van breedplaatvloeren op basis van de aanwijzingen in een toelichting op het informatiedocument van BZK. Vervolgens zijn ervaringen beschreven met het proefbelasten van vloeren in een schoolgebouw in Arnhem, waarbij gebruik is gemaakt van watertanks als proefbelastin.
Door Sander van der Vossen (Adviesbureau Hageman)
Proefbelastingen breedplaatvloeren (1)
Mogelijkheden proefbelastingen & praktijkvoorbeeld bestaand schoolgebouw belast
Tweeluik
Dit artikel is onderdeel van een tweeluik over proefbelasten van breedplaatvloeren. In het tweede deel (Proefbelastingen breedplaatvloeren (2)) wordt ingegaan op een praktijkvoorbeeld met het proefbelasten van vloeren door middel van vijzels.
Wanneer proefbelasten overwegen?
Als na de risicobeoordeling (stap 6 uit het stappenplan) vloervelden in het ‘rode vak’ worden ingedeeld en dus urgent maatregelen nodig zijn, kan een proefbelasting worden overwogen. In een toelichtend document op het stappenplan zijn nadere aanwijzingen voor proefbelasten gegeven. Hierbij is het uitgangspunt om vloervelden die in het rode vak zijn ingedeeld, bij slagen van de beproeving alsnog in het ‘oranje vak’ in te delen. In het oranje vak betekent dat landelijk onderzoek moet worden afgewacht en dat tot die tijd geen belastingstoename ten opzichte van het huidige gebruik is toegestaan.
Bij nieuwbouw kan ook worden overwogen een proefbelasting uit te voeren, met name als vloeren al zijn gemaakt en de vereiste sterkte niet met berekeningen kan worden aangetoond. Als vloeren nog niet zijn gemaakt, moet ervoor worden gezorgd dat de vloeren voldoen aan de eisen voor nieuwbouw en in dat geval is een proefbelasting uiteraard niet nodig.
Tot besluit
De haalbaarheid van het eventueel proefbelasten van breedplaatvloeren zal per project moeten worden beoordeeld. Het is daarbij van belang om vooraf overeenstemming te bereiken met betrokken partijen, zoals de gemeente en de gebouweigenaar, over het doel en over de wijze van proefbelasten en de stopcriteria. Uit de praktijkvoorbeelden – waarbij de proefbelasting met watertanks en vijzels (Proefbelastingen breedplaatvloeren (2)) is aangebracht – kan worden geconcludeerd dat proefbelasten van breedplaatvloeren, afhankelijk van de situatie en de beoogde proefbelasting, een geschikte methode kan zijn om het draagvermogen van de vloer te beoordelen.
Lees het volledige artikel
Dit is een samenvatting van het artikel dat eerder is verschenen in Cement. Het volledige artikel is gratis te raadplegen via deze link:
Vossen, S. van der, Proefbelastingen breedplaatvloeren (1), Cement 2019/1
Of download de pdf via onderstaande knop.
Deel deze pagina
Meer weten over dit onderwerp?
Paul Korthagen |