Voor een goed en betrouwbaar inzicht in de veiligheid van breedplaatvloeren is een probabilistische methode ontwikkeld, die rekening houdt met het zogenoemde track record (het presteren van de bestaande voorraad vloeren) van deze bouwwijze in de praktijk. In de probabilistische aanpak zijn alle onzekerheden gecombineerd om tot een uitspraak over de faalkans van de vloerconstructie te komen.
Door Raphaël Steenbergen (TNO/UGent), Rein de Vries (TNO/TU Delft) en Ton Vrouwenvelder (TNO)
Foto: Havebo Groep
Probabilistische methode
Uitkomsten van experimenten aan breedplaatvloeren geven weinig vertrouwen in de in het verleden toegepaste voegdetails. Dat terwijl er in Nederland veel gebouwen met dergelijke vloeren bestaan. In de praktijk lijkt men zich daar in bepaalde gevallen evenwel niet uiterst ongemakkelijk bij te voelen; dit heeft vermoedelijk te maken met de aanwezigheid van de vele constructies die al geruime tijd zonder problemen functioneren onder de gebruikscondities tot dan toe. De wens is een stap te zetten van deze informele niet gekwantificeerde beschouwing naar een formele gekwantificeerde beschouwing, waarbij de uitkomst kan worden getoetst aan een geaccepteerd criterium in de bouwregelgeving.
Verder speelt de vraag hoe de meest onveilige gebouwen snel kunnen worden geïdentificeerd en indien nodig met voorrang kunnen worden versterkt. En of daarbij een onderverdeling in vloertypologieën mogelijk is.
Om aan beide punten invulling te geven is een probabilistische aanpak van de veiligheidsbeschouwing vereist, gebruikmakend van een track record.
Conclusie
In aanleg kunnen grote vraagtekens worden geplaatst bij de constructieve veiligheid van breedplaatvloeren gebouwd tot 2017 waarbij primaire krachtsafdracht plaats moet vinden bij de langsvoeg. Dit is het gevolg van de rekenkundig gezien onvoldoende detaillering ter plaatse van de langsvoeg. Door combinatie van de rekenmodellen, de uitkomsten van laboratoriumproeven en de bewezen sterkte analyse kan echter worden geconcludeerd dat voor bepaalde gebouwtypologieën de vloeren toch voldoende betrouwbaar zijn.
Artikelenserie
Dit artikel is het derde in een serie van vier artikelen over aangepaste regenregels voor bestaande breedplaatvloeren. Het eerste artikel (‘Rekenregels breedplaatvloeren: een overzicht’) betreft een korte inleiding. In het tweede artikel worden het aanvullende onderzoek en de aanpassing van de rekenregels toegelicht. In het derde artikel (‘Vereenvoudigde beoordelingsprocedure bestaande breedplaatvloeren’) wordt ingegaan op de vereenvoudigde procedure in het nieuwe stappenplan. In dit vierde artikel (‘Veiligheid bestaande breedplaatvloeren op basis van track record’) wordt de probabilistische methode toegelicht, op basis waarvan de vereenvoudigde procedure is afgeleid.
Lees het volledige artikel
Dit is een samenvatting van het artikel dat eerder is verschenen in Cement. Het volledige artikel is gratis te raadplegen via deze link:
Deel deze pagina
Meer weten over dit onderwerp?
Paul Korthagen |