Verbetering bollenvloeren Polak-gebouw 

Een deel van de bollenvloeren in het Polak-gebouw op de campus van de Erasmus Universiteit in Rotterdam bleek niet voldoende sterk. Diverse oplossingen zijn onderzocht. Na een uitvoerige studie is besloten de vloeren te versterken met verankerde stalen strippen. Ongeveer een jaar nadat het gebouw uit voorzorg werd ontruimd, is het in het voorjaar van 2018 weer geopend.

Door Jan Font Freide (Royal HaskoningDHV), Jos Brouns (Royal HaskoningDHV), Marjan Vos-Pols (Hilti Nederland) en Friso Janssen (Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau)
Friso Janssen heeft dit artikel namens VNconstructeurs gereviewd

Polak-gebouw

Categorie rood

Na de instorting van de parkeergarage in Eindhoven, waar een vergelijkbaar vloersysteem was toegepast, heeft ontwerpend constructeur Van Rossum een analyse gemaakt van de risico’s van de vloeren in het gebouw. Dit naar aanleiding van én op basis van het ‘Informatiedocument Beoordeling veiligheid breedplaatvloeren’ van BZK. De conclusie was dat er wel degelijk delen aanwezig waren waar maatregelen noodzakelijk waren. Het gebouw zat in categorie rood, conform het genoemde informatiedocument. Voorgesteld werd als noodmaatregel stempels aan te brengen. Direct na die analyse besloot de Erasmus Universiteit het gebouw tijdelijk buiten gebruik te stellen.

Second opinion

Na overleg tussen de diverse partijen is na het sluiten van het gebouw besloten een geheel onafhankelijk ingenieursbureau te vragen ‘mee te denken’. Royal HaskoningDHV (RHDHV) is in eerste instantie gevraagd een second opinion te geven op de stukken zoals die er lagen, en in tweede instantie om een voorstel voor herstel te doen. De conclusies van RHDHV kwamen in hoofdzaak overeen met de conclusies van Van Rossum. Dit hield in dat er ‘urgente maatregelen’ nodig waren. Het tijdelijk buiten gebruik stellen van het gebouw is een dergelijke urgente maatregel.

Herstel

Het Polak-gebouw was het eerste gebouw dat moest worden hersteld na buitengebruikstelling. Er was een grote urgentie het gebouw weer veilig te maken. Er is daarom gekozen voor een techniek die met behulp van bestaande rekenregels en technieken tot het gewenste resultaat zou leiden. Het herstel bleek in de praktijk goed uitvoerbaar. Het is natuurlijk niet uitgesloten dat goedkopere of handigere methoden voor versterking kunnen worden ontwikkeld. Die moeten dan wel deugdelijk worden onderbouwd. Waarschijnlijk zijn daar laboratoriumtesten voor noodzakelijk.

Lees het volledige artikel

Dit is een samenvatting van het artikel dat eerder is verschenen in Cement. Het volledige artikel is gratis te raadplegen via deze link:

Font Freide, J., Brouns, J., Vos-Pols, M. en Janssen, F., Verbetering bollenvloeren Polak-gebouw, Cement 2019/1

Of download de pdf via onderstaande knop.

Deel deze pagina

Meer weten over dit onderwerp?

Scroll naar boven