door Marloes van der Zanden – Chairman U-BASE
De master studievereniging U-BASE was op 9 mei aanwezig bij het college “Constructief over Duurzaamheid 2.0”, welke werd georganiseerd door VN constructeurs. U-BASE is de studievereniging voor de masters Building Engineering en Structural Engineering van de TU Delft.
Onze leden zijn dus voornamelijk toekomstige constructeurs. Aangezien duurzaamheid een steeds belangrijkere rol gaat spelen in de bouw, vonden wij het een erg interessante middag om bij aanwezig te zijn. De relevantie voor ons als toekomstige generatie kan immers direct uit de Brundtland definitie van duurzaamheid gehaald worden:
“Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.” – VN-commissie Brundtland (1987)
Dit was eveneens de pakkende opening van het college, die de rest van de middag geleid werd door Maurice Hermens.
Het college bestond uit 5 verschillende lezingen. Eén daarvan ging over de duurzame ontwikkelingen in de staalindustrie en werd gegeven door Jan Pieter den Hollander van Bouwen met Staal en vier lezingen gingen over de duurzame ontwikkelingen binnen de beton industrie, of beter gezegd cement industrie. Want cement is de component van beton waar de meeste CO2 uitstoot plaatsvindt tijdens het productieproces.
Wij vonden het erg interessant dat het onderwerp duurzaamheid van verschillende kanten werd bekeken. Zo was er een lezing vanuit VOBN (vereniging betonmortelfabrikanten), vanuit de constructeur, maar ook vanuit de cementleverancier ENCI. Er vond erg veel interactie plaats tijdens de lezingen, wat voor een leuke dynamiek zorgde.
De laatste lezing kwam vanuit SmartCrusher BV en deze vonden wij toch wel erg bijzonder! Alef Schippers vertelde ons dat hij samen met Koos Schenk een nieuwe techniek heeft ontwikkeld om beton volledig te kunnen recyclen. Hierbij kunnen de afzonderlijke componenten weer gebruikt worden om opnieuw (sterker!) beton te kunnen fabriceren. De CO2 die door het gebruik van deze techniek bespaart zou kunnen worden was enorm. Het zou een flinke vooruitgang zijn als deze techniek in de praktijk zou worden toegepast.
Na de lezingen hebben we genoten van een heerlijk buffet en nog gezellig nagepraat met de professionals. Het was voor ons een erg leuke ervaring, waar we veel van geleerd hebben. We willen VNconstructeurs hartelijk bedanken voor het verzorgen van deze middag.